Topluluk Önünde Konuşma ile ilgili Değerlendirmeler ve Öneriler -I
Topluluk Önünde Konuşma konusunda aldığım eğitim ile ilgili düşüncelerimi ve notlarımı paylaşıyorum.
Merhaba,
Linkedln’den aldığım topluluk önünde konuşma ile ilgili eğitim üzerine notlarımı ve önerilerimi paylaşmak için bu yazıyı kaleme almaktayım.
- Sunum yaparken ya da bir dost meclisinde bir konuyu daha etkin anlatırken sadece bir hikaye vaadi bile karşınızdaki kitlenizin bir sonraki söyleyeceğinizi duymak için dikkatlerini çeker.
Örnek temel hikaye formatı şu olabilir:
- Bir gün bir kitap okursunuz ve hayatınız değişir:) ile başlayabilirsiniz. Ya da birinin başına bir şey gelir.
- Şehre bir gün bir film gelir, bir güzel orman olur yazılarda da başlangıç için seçilebilir :) belki.
- Sunumunuza koyacağınız olguları gözden geçirirken bu formatı oluşturun. Yani, birinin başına bir şey gelsin. O biri hikayenizin kahramanı vereceğiniz mesajın taşıyıcısı olsun.
- Örneğin, üç aylık bir kontrol süresine sahip yapıda, satışların planlanandan %100 daha fazla arttığını anlatacaksınız ekibinize.
- Ancak biraz daha derine inebilirsiniz çünkü bu gerçek bizim temel hikaye formatımızı içerir. Birinin başına bir şey geldi. Ve bu durumda, satışlar planlananın %100 üzerinde artmıştır, bu bir şeydir ve birinin, yani şirketinizin başına gelmiştir.
- Bundan sonraki adım ise şu soruların ardında koşmaktır.
Ürün satışları neden arttı?
Bu rakamın arkasındaki hikaye nedir?
Bu başarıyı yakalamak için ne yapıldı?
Örnek vermek gerekirse eğer araştırmanız, satışların bir teknoloji ekibinin korkunç emeği sayesinde arttığını ortaya koyarsa ki genelde öyle çıkar, bu ekibin tam olarak ne yaptığını yani hikayesini tüm diğer ekiplerle paylaşmak isteyebilirsiniz.
Dolayısıyla, gerçekleri sunmakla karşı karşıya kaldığınızda, gerçeğinize bu “birinin başına gelen bir şey” formatını uygulayın. Hikayeyi keşfetmeniz için size ilham vermesine izin verin. Gerçeğinizin ardındaki hikayeyi bulmaya çalışırken, hikayenizin ilginç olduğundan emin olmak istersiniz.
Peki sizce bir hikayeyi ilginç kılan nedir? Tek kelimeyle, çatışma. İzleyicilerde gerçekten iyi yankı uyandıran iki tür çatışma odaklı olay örgüsüne dikkat ederek hazırlamak iyi olabilir. Olay örgülerinden biri bir engelin aşılmasını içerir.
Küçük bir çocuğun büyük bir devi nasıl yendiğini, bir dağcının dağın zirvesine nasıl ulaştığını okumuşuzdur. Örnek olarak işinizde de satış ekibinizin pazar payını %100 oranında artırmak için zor rakiplere rağmen nasıl meydan okuduğunu düşünün.
Bir başka klasik olay örgüsünde ise yaratıcılığın kanıtlarını ararsınız.Dedektif gizemi nasıl çözdü? Kimse yapamazken kahraman kasabayı nasıl kurtardı?
En genç çalışanlardan olan ekibiniz yeni teknolojileri %50 oranında artırmak için o yıl neler yaptı? Hedef kitleniz ustalık ve yaratıcılık hikayelerinden bir şeyler öğrenmeyi sever. Genellikle gerçekle ilgili bir hikayeden, gerçeğin kendisinden daha fazla şey öğrenecek ve hatırlayacaklardır.
Sunum taslağınıza bakarken, bir hikaye anlatmak için fırsatlar arayın. Bir gerçeği paylaşmak iyidir, ancak daha fazlasını araştırın. Bu gerçeği ilginç veya eğlenceli bir hikayeyle eşleştirerek daha akılda kalıcı hale getirip getiremeyeceğinize bakın.
Link:
Notlarımı alırken dinlediğim parçayı paylaşıyorum: